Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

(a lágyéksérv betegség életet veszélyeztető szövődménye)

Lágyéksérv műtét a leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás. Az Egyesült Királyságban 10 műtétet végeznek 100 000 lakosra számítva, míg az USA-ban 28-at.

Lágyéksérv előfordulása 1,7% az összes korcsoportot figyelembe véve, míg 4% a 45 év feletti korosztályban. 

A lágyéksérv a lágyékhajlatban jelentkező duzzanat, mely fekvő helyzetben kézzel visszanyomható a hasüregbe. Ritkán okoz fájdalmat. Általában hosszú ideje fennálló állapot.

Sérvkizáródás tünetei

A lágyéksérv szövődménye az un. kizáródás, amikor a korábban visszanyomható duzzanat megduzzad, fájdalmassá válik és többé nem nyomható vissza a hasüregbe. A kizáródott sérv azon túlmenően, hogy fájdalmas életveszélyes szövődmények okozója lehet, ha benne egy bélkacs elhal, perforál és a hasüreget befertőzi. Ezen kívül, ha bélkacsot tartalmaz a sérv, bélelzáródás is lehet a következmény, ami önmagában is egy életet veszélyeztető sebészeti sürgősségi állapot, mely sürgős műtétet igényel.

Sürgős műtét szükségessége

Jobb megelőzni a sérv kizáródást, mint sürgősségi műtétre kerülni. Sürgősséggel végzett műtétek után mindig magasabb az altatási és sebészeti szövődmények aránya. Gyakrabban van szükség intenzív osztályon posztoperatív megfigyelésre vagy szervtámogató kezelésre elhelyezni a beteget.

Választott időpontban, nem sürgősséggel végzett műtétnél kisebb a műtéti kockázata. Választott időpontban végzett műtéti beavatkozásnál fennáll a lehetőség a különböző műtéti módszerek közül választani, mint a laparoscopos vagy nyitott sérvműtét. Sürgős műtétnél nyitott beavatkozás jön csak szóba. A sérvműtét „gold standardja” ma napság a feszülés mentes technikával történő háló beültetés. Ha a sérv kizáródás vagy bél perforáció következtében műtéti terület fertőzötté válik, nincs lehetőség háló beültetésére, csak a szerényebb hosszú távú eredményekkel járó hagyományos sérvműtét végezhető.

Forrás: JT Jenkins. Inguinal hernias. BMJ. 2008 Feb 2; 336(7638): 269–272.

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!