Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

NICE Guideline 2014 CG188

laparoscopos epeműtét

A populáció kb. 15%-ban mutatható ki epekövesség, de ezek döntő többsége nem okoz panaszokat. Az epeköves populáció kisebb részében a kövek az epehólyag falának irritációját válthatják ki vagy az epevezeték eldugulását, melyek fájdalmat, gyulladásos tüneteket okozhatnak. Ha ezeket a tüneteket kezeletlenül hagyjuk életet veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki mint súlyos epehólyag gyulladás, cholangitis (epevezeték gyulladás) vagy hasnyálmirigy gyulladás és sárgaság.

Az epekő betegség diagnózisa

Hasi ultrahang (UH) vizsgálat javasolt tipikus epegörcs kórtörténet vagy olyan hasi fájdalmak miatt, melyeknél más vizsgálatok nem mutattak eltérést.

Mérlegeljük az epeúti MR vizsgálat elvégzését azoknál a betegeknél, akiknél a hasi UH vizsgálat tágult epeutakat véleményezett vagy akiknél májenzim emelkedést észleltek.

Amennyiben az epeút MR vizsgálat nem megoldható, mérlegeljük az endoszkópos UH elvégzésének lehetőségét! Az endoszkópos UH a legpontosabb, de invazív vizsgálat az epevezeték kövesség megállapítására, mely alacsony kockázattal fenyeget, de ebbe beleértve a halálozást is.

Epekő betegég kezelése

Panaszmentes epeköves betegeket (epeút tágulat nélkül, normál májenzimekkel) nyugtassunk meg, hogy csak akkor van szükség kezelésre, ha az epekőbetegség panaszokat okozna.

Panaszokat okozó epekő betegség esetén javasoljunk laparoscopos epeműtétet! Intraoperatív cholangiográfia mérlegeléséhez evidenciát szolgáltató vizsgálatokra van szükség.

Ha csak valamilyen körülmény ezt nem indokolja a laparoscopos epeműtétet egynapos sebészet formájában végezzük el!

Akut cholecystitis (epehólyaggyulladás) esetén végezzünk korai epeműtétet (egy héten belül a panaszok kezdetét követően).

Ajánljunk percután cholecystostómiát epehólyag empyaema (epehólyagot blokkoló epekő esetén kialakuló epehólyag gennyesedés) esetén, ha a beteg nem alkalmas műtétre vagy, ha a konzervatív kezelés kudarcot vallott!

Percután cholecystostomia után mérlegeljük a lap. epeműtét lehetőségét, ha már a beteg állapota javult!

Közös epevezeték kövesség kezelése

Javasoljuk az epevezeték kövek eltávolítását és epeműtétet panaszokat okozó vagy tünetmentes epevezeték kövesség esetén! (Sikeres ERCP-t követően nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy korai – 2 héten belüli, vagy halasztott – 6 héttel későbbi epeműtét a választandó megoldás.)

Távolítsuk el az epevezeték köveket az epeműtét részeként vagy ERCP-vel az epeműtéttel egy időben vagy az epeműtét előtt vagy után!

Sikertelen ERCP esetén helyezzünk be ideiglenes biliary stent-et dekompresszió céljából, ameddig definitív endoszkópos vagy műtéti epevezeték kőeltávolítást el tudjuk végezni.

Elektív ERCP esetén a legalacsonyabb költségű hospitalizációs formát válasszuk (járóbeteg vs bentfekvő)!

Betegtájékoztatás

Javasoljuk az epegörcsöt okozó ételek és italok kerülését, amíg az epeműtét megtörténik!

Az epeműtét után viszont már nem kell kerülni ezeknek a fogyasztását.

Ha az epeműtét után perzisztálnak a meglévő panaszok vagy új panaszok alakulnak ki javasoljunk gastroenterológiai kivizsgálást! (Jelenleg nem egyértelmű, hogy az epeműtét hogyan befolyásolja a betegek hosszútávú panaszait. Bizonyítékok megléte esetén a műtéti döntést a beteggel közösen kellene meghozni.)

Forrás: Gallstone disease: diagnosis and management. Clinical guideline

Published: 29 October 2014

www.nice.org.uk/guidance/cg188

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!