Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

1960 óta 2,5-szeresére nőtt a tengeri ételek fogyasztása. Éves szinten eléri a 100 millió tonnát. A United Nations jelentése szerint a globális halállomány 70%-ánál csökkenés mutatható ki. Környezetszennyezés, az élőhely elpusztítása, túlhalászat és a globális felmelegedés, mint az El Nino hatás felelősek a csökkenésért. A tudósok becslése szerint fekete halászat további kb. 30 millió tonna tengeri élőlény pusztulását okozza, évente kb. 70-80 ezer bálnát, delfint, fókát és egyéb tengeri emlősöket érinthet.

A tengeri élőlények kb. 200 millió embernek alapvetően fontosak táplálkozás vagy megélhetés szempontjából.

Mindenki segíthet a kedvezőtlen folyamatok megállításában azzal, hogy odafigyel milyen fajta tengeri élőlényt fogyaszt. Pl. a Good Fish Guide applikáció segít a fenntartható halfajok fogyasztásával a veszélyeztetett fajokat megkímélni.

Kérdezze meg a helyi halárusokat vagy az éttermeket, milyen fenntartható halfajokat kínálnak. Ha nincs ilyenük, vagy nem tudják miről van szó, mondjuk el nekik a fenntartható halfogyasztás lényegét! A tudatos vásárlás nagy erőt képviselhet a fogyasztás jó és rossz irányba terelésével.

Ne gondoljuk, hogy a tengeri élőlények tenyésztése mindig környezetbarát megoldást jelent! Pl. kereskedelmi szempontból kecsegtető mennyiségű rákok tenyésztése nem fenntartható mennyiségű haltáplálék árán oldható csak meg.

Támogassuk a védett tengeri területek (Marine Protected Area – MPA) létrehozására irányuló törekvéseket!

Bizonyosodjon meg mielőtt akvárium vagy díszhal vásárlás mellett dönt, hogy nem az élőlények eredeti helyének a károsítása által jut hozzájuk! A United Nations Code of Conduct for Responsible Fisheries önkéntes szabályok tartalmaz, melyek a tengeri élőlények és élőhelyek konzerválására irányulnak.

Étkezzünk a táplálék lánc alacsonyabb szintjein! Mikor zöldségeket fogyasztunk, akkor a táplálék lánc legalsó szintjén fogyasztunk. Mikor baromfit vagy marhát, akkor a második szinten. Mikor tengeri halat fogyasztunk akár a táplálék lánc ötödik helyén álló élőlényt is elfogyaszthatunk. Kb. 10 ezer kg elsődleges táplálék elfogyasztásával egyenértékű minden egyes kg tonhal elfogyasztása. Ez nem csak biológiai érdekesség, hanem jelentős környezeti kérdés is, milyen káros következményei lehetnek az emberi populáció táplálkozásának.

Mondja el családtagjainak, barátainak, munkatársainak milyen veszélyeket jelenthet a tengeri élőlényekkel történő táplálkozás ezeknek az élőlényeknek a jövőjére nézve! Tegyen érte, hogy pozitív irányban változzon a helyzet!

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!