Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Korallok anatómiájáról és élettanáról

A korallok kolóniákban élő élőlények, melyeket parányi korall polipok alkotnak. Minden egyes kis korall polip egy medúzára hasonlít, mely fejjel lefelé egy kis medencében helyezkedik el, amelyet coralite-nak nevezünk. Kemény korallok esetében a kis polipok mindig láthatóak szabad szemmel. A felszínen a korall szája található, melyet csápok vesznek körül, amelyeken az áldozat megragadására alkalmas sejtek helyezkednek el. Döntően éjszakai órákban zooplanktonokkal táplálkoznak. A polipban 24 óránként táplálkozás, emésztés, kiválasztás, kiürítés körfolyamatai zajlanak. A korallban egysejtű algák élnek, melyeket zooxanthallák-nak nevezünk. A zooxanthallák a korallból táplálékhoz és fényhez jutnak, cserében energiát adnak a korallnak cukrok és szénhidrátok formájában, melyeket fotoszintézis segítségével állítanak elő.

A korall élőlény az algákkal együtt a korall vázon növekszik, melyet a tengervízből származó kalciumból épít. Egy adott korallfajta különböző nagyságúra és alakúra nőhet a környezeti tényezőktől függően (fény, áramlatok, üledék, stb). Tehát a korallok alakjából következtethetünk a korallzátonyon uralkodó kedvező vagy kedvezőtlen viszonyokra.

Az elágazóan növekvő (branching) korallok kedvező viszonyok között, gyorsan fejlődnek, viszont sérülékenyek kedvezőtlen behatásokkal szemben.

Szabálytalan, tömött, bokor-szerű (corymbose) koralloknak erős napsütésre és vízáramlásra van szükségük a növekedéshez. Sokrétű, összetett lakóhelyet biztosít fiatal reef halak és gerinctelenek számára. Gyorsan növekedő korall félség, mely védtelen a ragadozókkal és a hő okozta bleaching-gel szemben.

Kesztyűujj szerű (digitate) korallok kis reef halak lakóhelye.

Kéregszerűen növekvő (encrusting) korallok gyorsan befedik és túlnövik az alapjukat képező szubsztrátumot, de nagyon sérülékenyek ragadozókkal szemben.

Levélszerűen növekedő (foliose) koralloknak sok napfényre van szüksége. A szedimentációval szemben nagyon ellenállóak.

Tálca-szerű (laminar) korall tiszta vizű, kis hullámzású területeken szeret.

Agytekervény-szerű (massive) korallok gömb vagy félgömb alakúak. Nagyon lassan nőnek, de ellenállóak. A fő alkotóelemei a korallzátonyoknak. Tízezer évig is élnének.

Agytekervény-jellegű (submassive) korallok lassan növő szabálytalan alakúak. Nagyon nagyra nőhetnek és a zátony fő ellenálló képességét támogatják.

Különálló (solitary) korallfajok, melyeket általánosságban korall gombáknak hívnak. Rendkívül ellenállóak és mozgó talajon is életben maradnak. Gyakran ezek a korall rendszerek túlélésének az irányítói. Kiterjedt gomba korallok a korallzátony pusztulás utáni felépülésére jellemzőek.

Tábla-szerű (tabulate) korallok kis és nagyobb reef halak számára képeznek menedékhelyet. Elágazó és kesztyűujj-szerű korallok keverékéből jön létre, melyek nem a síkból kiemelkedően, hanem egy síkban növekednek.

Forrás: https://newheavenreefconservation.org/learning-resources/explore-topics/coral-growth-forms

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!