Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556
visszérgyulladás

Vénás lábszárfekély sebellátása

Nagyszámú kötszer áll rendelkezésre a vénás lábszárfekélyek kezelésére, melyek hatásosságát a hagyományos kötszerek használatával szemben nehéz bizonyítani.

A helyi anti-mikrobiális készítmények használatát a lokális allergizáló mellékhatások limitálják.

Kompressziós kezelés

A sokfajta kötszer ellenére a vénás lábszárfekély konzervatív kezelésének a sarokköve a kompressziós kezelés. A leggyakoribb eszköz a kompressziós harisnya. Kompresszió hatására a felületes és mélyvénák összenyomódnak, mely hatására nő az áramlási sebesség a vénákban és javul az izompumpa funkció.

Az utóbbi évek kutatása azt igazolta, hogy a progresszív grádiens elasztikus harisnyák (nagyobb nyomás a lábszár, mint a boka területén) hatékonyabban javítja a fekély nélküli krónikus vénás elégtelenség tüneteit.

Különböző anyagú és réteg számú elasztikus bandázsok közötti hatékonyság különbség megítéléséhez további vizsgálatok szükségesek, azonban a nagyobb kompressziót biztosító (40 Hgmm) kötések hatékonyabbnak tűnnek.

fásli

Vénás lábszárfekély gyógyulása után, ha reflux vagy stenosis marad fenn, a kompressziós terápia hatékony a fekély kiújulás megelőzésében.

Hagyományos kompressziós terápia több hónapos kudarca esetén intermittáló pneumatikus kezelés megkísérelhető.

Visszér műtét után 1 hétig kompressziós harisnya viselés ajánlott. Vénás lábszáfekély miatt történt visszérműtét után kompressziós harisnya viselése hosszabb ideig javasolt. Pókháló visszeresség sclerotherápiája után kettes fokozatú kompressziós harisnya viselése 3 hétig ajánlott.

A lábfelpolcolás a kompressziós kezelés alternatívája lehet, habár fekélyes betegek esetében is a lehető legnagyobb mobilitásra sarkallás ajánlható kompressziós harisnya vagy fásli viselésével.

Fizioterápia önmagában nem ajánlott vénás fekély kezelési módszerként.

A visszérbetegség gyógyszeres kezelése

A visszérbetegség gyógyszeres kezelése folyamatos szakmai vita tárgyát képezi. A venoaktív szereknek nevezett gyógyszercsalád szintetikus és természetes hatóanyagokból áll, melyek a kapillárisok permeabilitását, a gyulladásos mediátorok aktivitását és a venulák tónusát lennének hivatottak javítani. A sulodexide (Vessel due f) és mikronizált tisztított flavonoid frakció bekerült a vénás fekélyek és C4-6 betegség kezelésének szakmai ajánlásába, mint a kompressziós kezelést kiegészítő eszköz. (IIaA)

Forrás: Management of Chronic Venous Disease. Clinical Practice Guidelines of the European Society for Vascular Surgery (ESVS). Eur J Vasc Endovasc Surg (2015) 49, 678-737

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!