Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556
aranyér anatómia
aranyér anatómia

Aranyérbetegség kivizsgálása

Aranyér betegség vizsgálatának a kórtörténet felvételével kell kezdődnie. 1C Karakterisztikus tünet a székletürítéssel összefüggő friss piros vérzés és időszakos csomó tapintása a végbélnyílás körül. A végbélnyílás környékének tisztán tartása és a fájdalom hiánya vagy megléte lényeges tényező. A székrekedés aranyér betegség kialakulására hajlamosít. Ezért szintén lényeges a táplálkozás rost tartalmának tisztázása. Anoscopia a klinikai vizsgálat részét kell képezze. Az aranyérbetegség grádusának megjelölése segít a kezelés meghatározásában.

Teljes procto-colonoscopia végzendő indikációjának fennállása esetén. 1B Haematochesia differenciál diagnózisa: colorectális rák, diverticulosis, angiodysplasia, IBD, stb. Colorectális daganatok szempontjából azonosított kockázat betegeknek teljes körű vastagbél kivizsgálásra van szükségük. Ha colonoscopia valami miatt nem jön szóba flexibilis sigmoidoscopiaát vagy CT vizsgálatot kell végezni.

Aranyérbetegség nem-sebészi kezelése

Diátés tanácsok közé tartozik a megfelelő rost és folyadék bevitel ill a rendszeres székletürítés biztosítása. 1B A székrekedés és az egészségtelen székletürítési szokások (erőlködés, túl hosszú idő eltöltése a toilette-n) a leggyakoribb okai az aranyérbetegség kialakulásának.

Az aranyér betegség gyógyszeres kezelésére nagyszámú lehetőség áll rendelkezésre, melyek kevés mellékhatás árán csekély eredménnyel kecsegtetnek. 2B

Ambuláns beavatkozások aranyér betegség kezelésére

1-2-3 fokozatú aranyér betegség kezelésére rendelkezésre álló ambuláns beavatkozások közül a gumigyűrűzés a leghatékonyabb. 1A A gumigyűrűzés hatására a laza nyálkahártya rögzülhet az alapjához csökkentve ezzel a meglévő tüneteket. Cochrane review szerint 3-as fokozatú aranyér betegség esetén a hemorrhoidectomia eredményesebbnek bizonyult a gumigyűrűzéshez képest. Az anticoaguláns kezelés a gumigyűrűzés kontraindiációjának tekinthető.  Kb a betegek 3%-ánál lehet  vérzéssel számolni, akik nem szednek vérhígítót.

Sclerotherápiához mandulaolajban oldott 1-3 ml 5%-os fenolt vagy 0,5-2 ml 1%-os natrium tetradecyl szulfátot lehet használni. A submucosában kialakuló fibrosis alapjához rögzíti a meglazult aranyeret. Ritka szövődmény a nyálkahártya erózió vagy fekély keletkezése. Polidocanol egy non-esther típusú local anaestheticum szintén használható erre a célra. Nem áll rendelkezésre nagy számokat vizsgáló randomizált vizsgálat, de a kisebb tanulmányok szerint a sclretherápia hatékonyság nem haladja meg a 20%-ot 1 éves követés alapján.

Egyes betegek külső aranyér trombózist követően jobban reagálhatnak sebészi trombectómiára a nem-sebészi nitroglycerin kezeléssel összehasonlítva. 2C A nem-sebészi kezelés armamentáriuma ülőfürdőkből, fájdalomcsillapítókból, székletlazítók és rost tartalmú diéta alkalmazásából áll.

Aranyér betegség sebészi kezelése

A sebészi hemorrhoidectómiát külső aranyeres csomók kezelésére kell tartogatni, melyek 3. vagy 4. fokozatú előreeső belső aranyeres csomókkal szövődnek. 1A 

Cochrane reiview tanúsága szerint a varrógéppel végzett haemorrhoidopexy után magasabb a betegség kiújulási aránya a kimetszéses (hagyományos) aranyér műtéthez képest. Emellett súlyos szövődmények fordultak elő varrógépes aranyér műtétek után haláleseteket is beleértve.

Doppler-guided hemorrhoid artery ligation HAL kezelés után az aranyérbetegség kiújulása szintén magasabb volt a gumigyűrűzéssel összehasonlítva több mellékhatás árán.

Sebészi hemorrhoidectomia után multimodális fájdalomcsillpításra van szükség a felépülés gyorsítására. 1B Diltiazem vagy nitroglycerin kenőcs hatékony fájdalomcsillapítónak bizonyult. LIS szintén csökkentette a fájdalmakat átmeneti postperatív inkontinencia árán. ABx nem csökkentette a fájdalmat. 1:200 000 adrenalinos 0,25%-os bupivacain (Marcain) infiltráció viszont jól csökkentette a fájdalmat és az opiát igényt.

Forrás: The American Society of Colon and Rectal Surgeons Clinical Practice Guidelines for the Management of Hemorrhoids. Prepared by the Clinical Practice Guidelines Committee of the American Society of Colon and Rectal Surgeons. 2018

https://fascrs.org/ascrs/media/files/downloads/Clinical%20Practice%20Guidelines/cpg_management_of_hemorrhoids.pdf

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!