Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556
végbélnyílás nyálkahártya berepedés

Anális fissura a végbélnyílás nyálkahártyájának a széklet áthaladásakor történő berepedése. Székrekedés vagy a záróizom fokozott tónusa, görcsös összehúzódása áll leggyakrabban a háttérben, mely utóbbi a mentális stressz tünetek egyike.

Acut fissura kezelése

Az acut anális fissura konzervatív (nem-műtéti) kezelés hatására az esetek döntő többségében meggyógyul. 1B Ülőfürdők és a széklet volumenét növelő táplálékbevitel hatására (pl. psyllium husk kapszula éhgyomorra 2×2) az állapot javulást mutat. Utóbbiak hatékonyabbnak mutatkoztak a fájdalomcsillapításában, mint a helyiérzéstelenítőt és steroid gyulladáscsökkentőt tartalmazó kenőcsök vagy kúpok alkalmazása.

Nitrát tartalmú (0,2-1%) kúpok, kenőcsök alkalmazása megfontolandó, habár a mellékhatások korlátozhatják az alkalmazhatóságukat. 1A A rosszul reagálók számára mérlegelendő a kémiai (botulinum toxin) vagy sebészi sphincterotomia (záróizomgyűrű bemetszése).

Krónikus fissura kezelése

A helyileg alkalmazott nitrátokkal szemben a calcium-csatorna-blokkolók (pl. 0,4-2% diltiazem) mellékhatása kedvezőbb, míg ugyanolyan hatékonyak, ezért első vonalbeli kezelésnek ajánlhatók krónikus anális fissurák esetében. 1A Az oralis vs lokális nifedipin adagolás hasonlóan hatékonynak bizonyult ellenben a lokális alkalmazás esetén kevesebb a mellékhatás, mely miatt ez az alkalmazási mód részesítendő előnyben.

A botulinum toxin injekció (20-60E) hasonlóan eredményes a krónikus anális fissura kezelésében, mint a lokális készítmények. 1C

2012 Cochrane adatbázis elemzés nem talált összefüggés a Botox injekció alkalmazásának helye és az elért gyógyulás között.

Laterális musculus internus ani sebészi bemetszés (sphincterotomia LIS) eredményei konzisztensen jobban a konzervatív kezelésnél, ezért – tekintettel a potenciális 30%-os inkontinencia kialakulására -válogatott betegeken (non-compliant) mérlegelhető az első vonalbeli alkalmazása. 1A Korábbi szülési, sphincter sérülések, Crohn betegek esetében inkább másodvonalbeli kezelésnek ajánlható.

Ha sebészi megoldásra kerül sor krónikus anális fissura miatt akkor a laterális musc. internus ani sphincterotómia a választandó műtét. 1A

Eredményességét tekintetében nincs különbség a nyitott vagy zárt LIS között. 1A

A LIS nagyságával arányos a gyógyulás és a későbbi inkontinencia kialakulása.

Forrás: Clinical Practice Guideline for the Management of Anal Fissures. Prepared on behalf of the Clinical Practice Guidelines Committee of the American Society of Colon and Rectal Surgeons. 2016

https://fascrs.org/ascrs/media/files/downloads/Clinical%20Practice%20Guidelines/cpg_for_the_management_of_anal_fissures_jan_2017_dcr_issue.pdf

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!