Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556
végbélnyílás körüli fistulák

A végbélnyílás körüli tályogok feltárással kezelendők. 1C

A tályogüreg tamponálása gyorsabb gyógyulást eredményez. A perianalis tályogok 20%-ban szövődnek perianális fistulával.

2010 Cochrane review szerint a tályog feltárással egyidőben végzett fistula műtét után kisebb volt a betegség kiújulásának valószínűsége, de a széklettartási problémák aránya viszont nőtt. A primer fistulotómiával egyenértékű megoldás draináló seton behelyezése.

Antibiotiukum kezelés környező cellulitis kezelésére elfogadott ill. immunokompromált betegekben ill. szisztémás tünetek jelentkezése esetén. 2C

Anális fistula kezelés célja a fistula végbél felőli végének zárása és a végbélzáróizom működésének megőrzése. A záróizom megbontásával járó beavatkozásoknál mindig mérlegelni kell a fistula ill. a záróizom sérüléséből adódó tünetek kockázatának súlyosságát.

Egyszerű fistulák

Egyszerű fistula jó záróizom funkció mellett kezelhető feltárással. 1B A kudarcokért felfedezetlen belső nyílással bíró komplex fistulák ill. Crohn betegség tehető felelőssé. A fistulajárat kimetszése minden szövődmény előfordulását növeli, míg a betegség kiújulását nem javítja, ezért nem ajánlható.

Záróizom megtartó technika az anális fistula „endoanal advacement lebennyel” történő zárása, mely a fistula járat küretből, a fistula belső nyílásának zárásából és egy szegmentális, proximális izom-nyálkahártya lebeny mobilizálásával történő fedéséből áll. 1B Recidíva esetén a beavatkozás ismételhető, újabb advancement flap műtét végezhető. Kudarcot okozó tényező lehet Crohn betegség, megelőző irradiáció, aktív proctitis, rectovaginális fistula, elhízás, stb. Stoma képzés nem segíti a beavatkozás sikeressségét. Habár a záróizmot nem vágjuk át a műtétnél, internus rostok részét képezik a lebenynek, melynek következtében az esetek egyharmadában valamilyen szintű inkontinenciáról panaszkodhatnak a betegek.

Cryptoglanduláris fistulák

Egyszerű és komplex transsphinctericus fistula alkalmas lehet lekötésre (ligation of intersphincteric fistula track LIFT) 1B A beavatkozás a fistula járat intersphinctericus térben történő átvágását és elvarrását jelenti. Megelőző sikertelen seton kísérlet után is alkalmazható.

Cutting seton óvatossággal alkalmazható cryptoglandláris fistulák esetén. 2B Komplex fistulák esetén a seton behelyezését definitív beavatkozás követi. Alternatívaként a seton feszülés melletti, 6-8 hetenként történő megcsomózása hatására fokozatosan átvágja a sphinter izmot. Ezzel a módszerrel 90% feletti eredmény érhető el azonban az esetek egy részében a kontinencia károsodása árán. Ezért csak óvatossággal ajánlható.

A „fistula plug” és „fibrin glue” relative ineffective módszerek az anális fistula zárására. 2B

Rectovaginális fistulák

A rectovaginális fistula kezelésénél először a kiváltó okot kell megszüntetni (tályog, malignus betegség, IBD).

3-6 hónapos konzervatív kezelés ajánlható (ülőfürdők, debridement, küret, ABx). A cél az aktív gyulladás lezajlása, ami után a fistula spontán gyógyulhat.

Draining seton facilitálhatja a rectovaginális fistula gyógyulását. 1C

Endorectal advacement flap sphinctroplastikával vagy anélkül az ajánlott megoldás a legtöbb egyszerű rectovaginális fistula műtéti kezelésére. 1C

Faecalis inkontinencia rectális manometriával vagy endoanális ultrahanggal vizsgálható a műtéti terv felállítása előtt.

Az alacsony rectovaginális fistulák advancement flappel történő kezelése zavaró nyákcsorgást eredményezhet. Ennek megelőzésére az anodermából kialakított lebennyel történő fedés ajánlható.

Kiterjed sphincter sérüléssel járó cryptoglanduláris rectovaginális fistula episioproctotómiával és az ano-recto-vaginális septum rekonstrukciójával kezelhető. 1C

Makacs kiújuló fistulák kezelése izomlebeny fedéssel kísérelhető meg. 1C

Magas fistulák, melyek rectális anastomózis komplikációjaként keletkeztek laparotómiával próbálhatóak meg kezelni. 1C

Crohn betegség következtében kialakult fistulák

Asymtomaticus Crohn fistulák nem igényelnek sebészi kezelést. 1C

Tüneteket okozó, egyszerű, alacsony Crohn fistulák fistulotómiával kezelhetők. 1C

Laza seton ajánlható a Crohn fistula kezelésére. 1C

Komplex Crohn fistula megoldására proctectómiára és permanens széklet deviálásra lehet szükség. 1C

Forrás: Clinical Practice Guideline for the Management of Anorectal Abscess, Fistula-in-Ano, and Rectovaginal Fistula. Prepared on behalf of The Clinical Practice Guidelines Committee of the American Society of Colon and Rectal Surgeons

https://fascrs.org/ascrs/media/files/downloads/Clinical%20Practice%20Guidelines/clinical_practice_guideline_for_the_management_of_anorectal_abscess_fistula-in-ano_and_rectovaginal_fistula.pdf

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!