Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556
pilonidális ciszta betegség

Lényege a farpofák közötti terület szőrzetének bakteriális gyulladása, idegentest reakciója

Előfordulása: kb 0,5% prevalencia

A betegség spektruma krónikus váladékozó sipolytól a feltárást igénylő akut gyulladásig változhat

A kezelés a terület borotválásától kezdve az egyszerű kimetszésen át a bonyolult lebeny plasztikákig terjed

Fontos a betegség elkülönítése hidradenitis suppurativatól, furunkulustól, Crohn betegségtől, perianalis fistulától. Differenciál diagnózis szempontjából fontos a rectális vizsgálat Crohn betegségtől vagy perianalis fistulatól való elkülönítés céljából.

A krónikus állapotra farpofák közötti középvonalban megjelenő szőrszálakat tartalmazó váladékozó sinus karakterisztikus.

Nem-sebészi kezelés

Akut vagy krónikus betegség esetén a terület szőrtelenítése borotválással. 1C

Amennyiben feltárásra van szükség takarékos lateralis metszés javasolt.

Fibrin ragasztó vagy fenol alkalmazása krónikus gyulladás esetén válogatott betegeknél jöhet szóba. 2C A járat kürett tisztítása után a ragasztó vagy fenol alkalmazása megkísérelhető

Antibiotikus kezelés csak környéki cellulitis ill. immunkomprimált betegek esetén mérlegelendő. 1C Cefuroxime, co-amoxiclav, metronidazole adagolás mérlegelhető 5 napig orálisan.

Sebészi kezelés

Gennygyülem adekvát feltárással kezelendő függetlenül attól, hogy elsődleges vagy visszatérő gyulladásról van-e szó (1B) noha ez nem mindig eredményezi az alapbetegség gyógyulását. 10-15%-ban kiújul a gyulladás. A feltáráskor alkalmazott kürett csökkenti a kiújulás valószínűségét. A feltárás utáni nyitott kezelés és a primer zárás között – 2010 Cochrane systemic review szerint – nincs szignifikáns különbség, habár a nyitott kezelés utáni kiújulás aránya alacsonyabb volt. A középvonalban és a nem-középvonalban történő zárás tekintetében az utóbbi gyógyulása szignifikánsan jobbnak adódott. A drain-ek használata nem jelentett szignifikáns előnyt a gyógyulás ideje és az abscessus kiújulása szempontjából. A szívódrainek használata javította a hatékonyságot és nem okozott jelentős morbiditást.

A lebeny plasztikák alkalmazása többszörös visszatérő abscessusok esetén mérlegelendő. 1B

Forrás: Practice Parameters for the Management of Pilonidal Disease. Prepared by the Standards Practice Task Force of the American Society of Colon and Rectal Surgeons. 2013

http://content.guidelinecentral.com/guideline/get/pdf/3216

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!