Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Mik az emlő ciszták?

Az emlő ciszta egy folyadékkal teli kis csomó az emlő mirigyállományában.

Az emlő ciszták jóindulatú (nem rákos) elváltozást jelentenek. A leggyakoribb okozói emlő csomóknak. Előfordulhatnak csak az egyik vagy mindkét emlőben. Feltételezzük, hogy keletkezésük nem jelent különösebben kórosat, hiszen a kor előrehaladásával, a hormonális változások hatására alakulnak ki. Gyakori, hogy nem csak egy ciszta fordul elő egyedül egy emlőben.

Annak ellenére, hogy ciszták előfordulhatnak bármely életkorban, mégis 35 év felett, de még a menopauza előtt gyakoribbak. Leggyakrabban a menopauza előtt keletkeznek és a menopauza után már kevésbé jellemzőek. Habár azok a hölgyek, akik a menopauza után hormonpótló gyógyszereket szednek, szintén gyakrabban észlelik ciszták kialakulását.

Tapintásra a ciszták puha és kemény tapintatúak is lehetnek és néhány milliméterestől több centiméteres nagyságúak is lehetnek. Lényegében bárhol előfordulhatnak az emlő mirigyállományán belül. Általában fájdalmatlanok, de akadnak olyanok, akiknek kellemetlenséget vagy fájdalmat okoznak. Menstruációs vérzés előtt a ciszták nagyobbak lehetnek és fájdalmassá vagy nyomásérzékennyé válhatnak. Annak ellenére, hogy sok nő emlőjében fordulnak elő ciszták többségüknek nem okoznak semmilyen panaszt sem.

Hogy lehet felfedezni az emlő cisztákat?

Az emlő cisztákra leggyakrabban rutin mammográfiás szűrés során vagy egyéb okból történő emlő vizsgálatoknál, véletlen mellékleletként derül fény. Fontos, hogy bárminemű csomót érez a mellében vizsgáltassa ki, mert vannak olyan ciszták, melyeket nehéz megkülönböztetni az emlőráktól vagyis nehogy cisztának gondoljon egy rákos csomót az emlőjében és emiatt késlekedjen az időben történő kezelés megkezdésével.

Ha bármilyen szokatlan változást észlel a mellében a legjobb, ha emlővizsgálatokban jártas sebészhez kér beutalót. Az emlőkivizsgálás része a tapintásos vizsgálat emlő röntgen- és ultrahang vizsgálattal kiegészítve. Az emlő röntgen vizsgálatát mammográfiának nevezzük.

40 éves életkor alatt a mammográfiának alacsonyabb a diagnosztikus értéke, mert ebben a korban az emlők még jobban elnyelik a röntgen sugárzást, ezáltal nehezebb bennük észrevenni az eltéréseket. Ebben az életkorban az emlő ultrahang vizsgálaté a vezető szerep.

Mivel az emlő ciszta folyadékkal telt elváltozás, injekciós tűvel megszúrva könnyen lebocsátható a tartalma.

Midsagittal section of breast with cyst and chest wall. SOURCE: Original art

Kezelés és gondozás

Emlő ciszták nem igényelnek különösebb kezelést vagy gondozást, ismételt vizsgálatokat. A legtöbb ciszta magától elmúlik, és nem kell különösebben aggódni miattuk. Ha panaszt okoznak, injekciós tűvel le lehet szívni a tartalmukat. A cisztában lévő folyadék változatos színű lehet. Akkor kell csak további vizsgálatra küldeni a cisztából leszívott váladékot, ha véres.

Az injekciós tűvel történő leszívást követően a ciszták általában eltűnnek. Ez a kis tűszúrás általában nem szokott később panaszokat okozni, azonban, ha kellemetlen érzés keletkezne, szokásos fájdalomcsillapítókat lehet bevenni.

A leszívott ciszta újból megtelhet folyadékkal vagy új ciszták keletkezhetnek. A kivizsgálás és kezelés mindig ugyanaz marad minden alkalommal.

Mit kell, hogy jelentsen mindez az Ön számára?

Ciszták jelenléte az emlőben nem növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Továbbra is folytassa az önvizsgálatot havonta egyszer, és ha bármi szokatlant észlel, jelentkezzen sebész szakorvosi emlővizsgálatra.

Forrás: Breast Cancer Care Now. Breast Cysts

https://breastcancernow.org/information-support/have-i-got-breast-cancer/breast-pain-other-benign-conditions/breast-cysts

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!