Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

A diverticulosis a vastagbél kiöblösödése (többszörös diverticulumok kialakulása), amely gyakran eredményezi az adott bélszakasz fájdalmát, gyulladását. Kialakulásának legfőbb okáról azt gondojuk: a rostszegény táplálkozás, idősebb korosztálynál gyakoribb az előfordulása.

Azt látjuk, hogy a diverticulosis a fejlett országokban alakul ki leginkább, ahol a táplálkozási szokások a félkész termékekre, a rostokban szegényes ételekre korlátozódik. Különösen az 50 év feletti korosztály lehet a veszélyeztetett, ahol közel harmadánál megjelenik a betegség. Kialakulására jellemző, hogy a bal oldali leszálló vastagbelet, ill. az un. szigmabelet érinti leginkább.A diverticulumban felgyűlhetnek széklet darabok, mely gyulladást okoznak. Gyulladás esetén már diverticulitis-ről beszélhetünk. A gyulladás lehet lokális, akkor peridivertikulitis-nek, ha a gyulladás átterjed a környező területekre pericolitis-nek hívjuk.

A diveticulosis tünetei

Azok a divertikulomok, amelyek nem gyulladnak be, nem mindig okoznak tüneteket, a fájdalmon kívül más szövődményt nem jelentenek. Jellemző lehet a szelesség, a fájdalom a szelek távozásával rendszerint enyhül. A székletürítés rendszertelen, hasmenés vagy székrekedés is kialakulhat. Ezek a tünetek a vastagbélrákra is jellemzőek, ezért nagyon fontos az elkülönítésük.

Gyulladás (diverticulitis) esetén már erősödő és folytonosan fennálló hasi fájdalom jelentkezik, a bal oldali alhasban. Jellemző lehet a véres széklet, a láz vagy székrekedés. Laboratóriumi vizsgálatok is mutathatják a gyulladást a szervezetben (emlkedett CRP és ferhérvésejt-szám). A vastagbél gyulladását ugyanakkor több betegség is okozhatja (ittitábilis bél szindróma – IBS, rosszindulatú daganat, vagy néhány nőgyógyászati megbetegedés, mint petefészek gyulladás), így a panaszok pontos okát csak más vizsgálatokkal lehet egyértelműen beazonosítani.

A diverticulosis kezelése

A kezelés egyik legfontosabb része a táplálék átalakítása, a rostokban gazdag étrend összeállítása. A rostok fogyasztásakor, ügyelni kell a mennyiség folyamatos lassú emelésére, mert a szervezet nincs hozzászokva, ezért puffadást okozhat. Lényeges a sok víz fogyasztása, székletrekedés elkerülése miatt. A rostok nagyon vizet szívnak fel és ha nem elegendő a folyadék mennyisége székrekedést is okozhatnak.

Gyulladás esetén antibiotikum adása válik szükségessé. Műtétre akkor kerülhet sor, ha gyulladás helyén perforál a vastagbél, vérzést okoz, és többször is kiújul. Az operáció során a sérült bélszakaszt eltávolítjuk, ha lehetséges a bélfolytonosságot helyreállítjuk.

Hogyan előzhető meg a diverticulum kialakulása?

A diverticulosis kialakulásának megelőzése a rostban gazdag táplálkozás, bő folyadékfogyasztással és mozgással történhet. A mozgás azért fontos, mert idős korban is meg kell őrizni a vastagbél jó perisztaltikus mozgását, ezáltal a diverticulumokban megrekedő székletdarabok továbbjutását segíteni és csökkenteni a beteg bélszakasz irritációját.

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!