Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Benőtt köröm

A benőtt köröm az egyik leggyakoribb köröm rendellenesség fiatalkorúaknál.
A körömágyplasztikai beavatkozások leggyakrabban előforduló oka a nagylábujjakon előforduló betegség, a kemény köröm és a környezeti lágyrész kapcsolatából eredő gyulladásos reakció.Kapcsolat

Milyen okokra vezethető vissza a benőtt köröm kialakulása, és hogyan kezelhető?

A betegség lényege, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, azt maga előtt mintegy „felgyűri”. Az állandó mechanikus irritáció miatt a körömsánc túlnő (hypertrophizál), a szöveti tasakban szinte törvényszerűen gyulladás is keletkezik. A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be. A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetekben, irritáció során jelentkezik, majd a gyulladás felléptekor állandósul. A gyulladás szerencsére szinte mindig csak a körömszélt érinti, tovább, a lágyrészekbe ritkán terjed.

Benőtt köröm – a rossz szokás vagy a rossz cipő a felelős?

Kiváltó oka szinte mindig a beteg rossz szokásaira vezethető vissza: elsődleges gond a láb körmeinek a kézkörmökhöz hasonló ívesre vágása, ezáltal a beteg saját maga teremti meg a benövés lehetőségét. Gyakori ok még a divatos, túlságosan szűk orrú cipők viselése, mely a lábujjakat egymáshoz préseli, és a mechanikai irritáció okozta bőrkeményedés vezet a benövéshez. Elősegítő tényező lehet még a helytelen, nem kielégítő láb- és körömhigiéné.

Teendők körömágyplasztika előtt

Benőtt köröm eltávolítása, azaz körömágyplasztika esetén a beavatkozást minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a végtag keringését elvégezzük.

A konzultáció során felvilágosítást adunk az érzéstelenítés módjáról, továbbá a benőtt köröm sebészi eltávolításának menetéről, a műtét utáni teendőkről és a lehetséges szövődményekről.

A benőtt köröm eltávolítása előtt célszerű kényelmes lábbeli kiválasztása a műtét utáni időszakra és fájdalomcsillapító beszerzése.


Kapcsolat

Nem-sebészi kezelés

Enyhe körömsánc gyulladás esetén langyos tengeri sós vagy fertőtlenítőoldatos (pl. Bradoman) lábfürdő visszafordíthatja a gyulladást, megelőzve a sarjszövet képződést vagy súlyosabb gennyesedés kialakulását.

Langyos vizet enged egy lavórba, melyhez kb. fél deciliter Bradoman kézfertőtlenítő oldatot kever. Ebben áztatja a benőtt körmös lábát naponta kétszer kb. 15-20 percen keresztül. Áztatás után finoman kimasszírozza a váladékot a sebből, majd szárazra törli a lábát, hajszárítóval megszárítja és öntapadós steril kötszerrel fedi a váladékozó sebet. Kis, szerényen váladékozó sebeknél drogériákban kapható gyorstapasz is megfelel. Nagyobb sebeknél patikában kapható szigetkötszer (pl. Cosmopor) használata tanácsos.

Fontos, hogy a köröm sarkot ilyenkor ne “vágjuk ki”, amely csak még jobban késlelteti a gyógyulást, hanem türelemmel hagyjuk lenőni. A fenti kezeléstől kb. 2 hét elteltével várható javulás. Amennyiben panaszai rosszabbodnának vagy 2 hét elteltével sem jelentkezik javulás, kérjen időpontot további sebészeti szakorvosi vizsgálatra!

Egyéb módon végzett konzervatív (nem műtéti) kezelés többnyire csak kísérlet marad, eredményt a gyakorlatban ritkán hoz. Ilyen lehetőségek a lábujjak áztatását követő köröm-előemelési próbálkozás, gyulladáscsökkentő, antibiotikumos, vagy fertőtlenítő kenőcsök használata. Végleges megoldást a sebészi beavatkozás ad. A műtét első lépése a lábujj gondos érzéstelenítése, mely egyben az eljárás legkellemetlenebb része. A terület fertőtlenítő oldatos lemosását követően 1 vagy 2 százalékos Lidocain érzéstelenítő oldatot juttatnak injekciós tűvel a lábujj tövéhez, az itt futó érzőidegek mellé (Oberst-féle vezetéses érzéstelenítés); az esetleges gyógyszer-túlérzékenységről a kezelőorvost minden esetben tájékoztatni kell.

Hagyományos sebészi kimetszés, köröm eltávolítás

A helyi érzéstelenítő injekció hatásának beállta után az érintett körömszél ék alakú eltávolítása. A teljes köröm eltávolítása általában szükségtelen.

CO2 lézeres körömágyplasztika

A teljes köröm eltávolítás után, akár 16-60 százalék is lehet a kiújulási gyakoriság. Ezt csökkenteni egyrészt a helyes körömápolási szokások kiépítésével, kényelmes lábbeli hordásával, másrészt a műtét során a mátrix valamely kémiai vagy fizikai ágenssel való kezelésével lehetséges. Fizikai eszköz a manapság már egyre szélesebb körben elérhető orvosi CO2-lézer, az osztódó réteget ezzel elpárologtatva a recidíva akár 5% alá is csökkenthető.

Teendők a benőtt köröm eltávolítás után

A benőtt köröm eltávolítását követő napon a kötést le kell áztatni. Naponta ki kell zuhanyozni, majd szárazra törölni és Betadin oldattal beecsetelni.

A körömbenövés helyén lévő seb a műtétet követően váladékozik. A váladék sárgás, de nem gennyes. A váladékozás megszűnése után, otthon, ahol elkerülhető a seb szennyeződése, kötés nélkül is hagyható. A benőtt köröm kezelés után sebhintőpor használata nem tanácsos. Az eltávolítás után a teljes gyógyulás ideje 3-5 hét, mely függ a műtét előtti gyulladásos folyamat kiterjedésétől.


Kapcsolat

Megelőzés

Megfelelő lábhigiénia, nem-szoros cipő viselése és pedikűrözésnél a körmök harántul, egyenesre vágása a körömsarok kivágásával szemben.

Forrás: Controversies in the Treatment of Ingrown Nails. Dermatol Res Pract. 2012;2012:783924

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!