Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Varratszedés alkalmával a műtéti – vagy sérülés után varratokkal egyesített – sebből a sebész asszisztens távolítja el az öltéseket. Sok beteg tart a varratszedéstől, amely általában minimális kellemetlenséggel jár. Kissé fokozott érzékenységet okozhat varratszedésnél, ha a varratok véralvadékba száradtak, vagy feszülés mellett lettek behelyezve ill. meghúzva.

A felszívódó varróanyagokkal, csomómentesen varrott sebekből nem kell varratot szedni. Ezek a varróanyagok a fajtájuktól függően – 2 hét – 3 hónap alatt – enzimatikus hidrolízis során lebomlanak, felszívódnak.

A csomós, nem felszívódó varróanyagokkal végzett varratok eltávolítása után 1-2 napra steril fedés lehet szükséges. Varratszedés után 2 nap múlva a kötés általában eltávolítható. Ilyenkor még néhány napig érdemes tartózkodni a seb vízben történő hosszabb áztatásától (pl. mosogatás, fürdőben, szaunában való üldögélés).

Varratszedés után a bőr felületét érzékeny bőrre való, semleges hatású bőrápoló krémekkel vagy testápoló folyadékkal érdemes ápolni.

seb kezelés

Fokozott hegképződés ellen a patikákban kapható heparin tartalmú (pl. Contactubex) gélekkel lehet védekezni. Az emberek többségének nincs fokozott hegképződésre való hajlama, így felesleges külön szereket alkalmazni ennek megelőzésére. Vannak azonban olyan bőrterületek pl. a dekoltázs tájéka, ami mindenkinél kissé fokozottabban hajlamos hipertrofiás (normálisnál vastagabb) hegképződésre. Ilyen területeken keletkezett sebeknél érdemes lehet heparin tartalmú kenőcsöket alkalmazni.

Ha már a seb teljesen begyógyult, természetes körülmények közül, a tengervíz és a napsütés gyorsíthatja tovább a seb gyógyulását. Alapvetően a seb mélyben történő, teljes gyógyulása egy hosszú, hónapokig tartó folyamat, mely során a sebvonal kissé kiszélesedhet, enyhén rózsaszínűvé válhat. 6-12 hónap elteltével fejeződik be a teljes gyógyulási folyamat. Ekkorra a seb eléri végleges formáját. Vonalassá válik és kivilágosodik.

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!