Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Műtét után néhány napig célszerű könnyen emészthető, nem puffasztó ételeket enni bő folyadékbevitellel a székrekedés megelőzésére. A varrat/kapocsszedés, csak a bőrseb gyógyulását jelenti ugyanis, a hasfal megfelelő erősségű hegesedéséhez szükség van több hónapos gyógyulási időre.

Összességében 6 hét fizikai kímélet javasolt, 2-3 hét után, azonban már könnyebb mozgás (úszás, kerékpározás) megengedett. Ezt követően fokozatos terhelés szükséges. Fizikai munkával foglalkozók esetén, ez akár 6 hetes táppénzes periódust jelent, szellemi munkavégzők már egy-két hét után munkaképesek.

A pihenési szak letelte után szükség van a fokozatos fizikai terhelésre: a megfelelő hegképződés mellett a jó tónusú hasfali izomzat lesz, ami a sérv kiújulásának gátat vet.

Műtét utáni trombózis profilaxis (vérrögképződés megelőzése)

Klinikai vizsgálatok bizonyítékai alapján műtétet követően a vérrögképződéssel járó szövődmények kockázata néhány hétig magasabb.

Általános sebészeti műtétek után – szakmai ajánlás alapján – 3 hetes időszakra vérhígító injekciós kezelést javasolunk a vérrögképződéses szövődmények megelőzése céljából. 

A vérhígító injekciót, betanítás után, a beteg magának, a has bőre alá kell, beadjon. Az első injekciót a műtétet követően 6-12 órával kell megkezdeni. Probléma esetén háziorvos vagy védőnő segítségét kell kérni a vérhígító injekció beadásában. Ha a műtéti területen fájdalom, vörös elszíneződés, duzzanat jelentkezik (bevérzés gyanúja merül fel), a vérhígító injekciót nem szabad tovább adagolni, azonnal sebészi ellenőrzésre kell jelentkezni.

Forrás: Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: Lágyéktáji és hasfali sérvek ellátásáról felnőttkorban (1. módosított változat) Készítette: a Sebészeti Szakmai Kollégium. Eü. Közlöny, 21. szám 3552-3576. oldal

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!