Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Ha szükség van kezelésre, a ciklikus és nem-ciklikus emlőfájdalom kezelése hasonló, habár a nem-ciklikus emlőfájdalmat nehezebb kezelni.

A ciklikus emlőfájdalom normális jelenség, része a ciklikus menstruációs változásoknak.

Étrend és életmód tanácsok

Alacsony zsírtartalmú és rostban gazdag táplálkozás segíthet a tüneteken. A kávé és alkohol fogyasztás csökkentése ugyancsak jó hatású lehet.

Melltartó viselése

Megfelelő méretű, jól illeszkedő melltartó viselése napközben és bármilyen fizikai aktivitás közben csillapíthatja a tüneteket.

Vannak, akiknek a relaxációs terápia vagy kiegészítő kezelések, mint az akupunktúra, aromaterápia segíthet az emlőfájdalmak csökkentésében.

Ha a fájdalmak keletkezese fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdéséhez kötődik, másik tablettára való áttérés segíthet, de mechanikus jellegű fogamzásgátló eszközökre váltás is megoldás lehet.

Ha hormonpótló kezelés megkezdéséhez köthető az emlőfájdalom keletkezése vagy erősödése és rövid idő belül nem akar csökkenni, forduljon kezelőorvosához tanácsért! 

Néhány hölgynek éjszakai kankalin olaj vagy borágó mag olaj fogyasztása segíthet habár epilepsiásoknak és terheseknek ezek nem ajánlottak.

Gyulladáscsökkentő – fájdalomcsillapító gyógyszerek

Kutatások igazolták, hogy nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek jótékony hatásúak főleg nem-ciklikus emlőfájdalmak kezelésére. Pl ibuprofen zselének az érintett területbe történő bemasszírozása szintén segíthet. Azonban vese-, gyomorproblémák, asthma esetén óvatosságot igényel az ibuprofen alkalmazása. Beszélje meg orvosával milyen kezelés a legjobb Önnek!

Az emlőfájdalom sokakban aggodalmakat kelthet, vajon nem emlőrákkal vannak-e összefüggésben a panaszok. A fájdalom önmagában nem rákos megbetegedés jele szokott lenni, de sok esetben az emlőkre lokalizálódó fájdalmakat nem könnyű kezelni. Az emlőfájdalom nem növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát, de érdemes emlőkivizsgáláson részt venni, amennyiben a fájdalmak erősödnek vagy megváltozik a jellegük.

Az emlőfájdalmak erősségének naptárba történő feljegyzése (fájdalom napló vezetése) segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában és a kezelés monitorozásában.

Forrás: Breast Cancer Care. Breast pain booklet. UK. 2018

https://breastcancernow.org/sites/default/files/publications/pdf/bcc71_breast_pain_2018.pdf

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!