Enyhe körömsánc gyulladás esetén langyos tengeri sós vagy fertőtlenítőoldatos (pl. Bradoman) lábfürdő visszafordíthatja a gyulladást, megelőzve a sarjszövet képződést vagy súlyosabb gennyesedés kialakulását.

Langyos vizet enged egy lavórba, melyhez kb. fél deciliter Bradoman kézfertőtlenítő oldatot kever. Ebben áztatja a benőtt körmös lábát naponta kétszer kb. 15-20 percen keresztül. Áztatás után finoman kimaszírozza a váladékot a sebből, majd szárazra törli a lábát, hajszárítóval megszárítja és öntapadós steril kötszerrel fedi a váladékozó sebet.

benőtt köröm ápolása

Kis, szerényen váladékozó sebeknél drogériákban kapható gyorstapasz is megfelel a seb fedésére. Nagyobb sebeknél patikában kapható szigetkötszer (pl. Cosmopor) használata tanácsos.

Fontos, hogy a köröm sarkot ilyenkor ne “vágjuk ki”, amely csak még jobban késlelteti a gyógyulást, hanem türelemmel hagyjuk lenőni.

A fenti kezeléstől kb. 2 hét elteltével várható javulás.

Amennyiben panaszai rosszabbodnának vagy 2 hét elteltével sem jelentkezik javulás, kérjen időpontot további sebészeti szakorvosi vizsgálatra!