Hétköznapokon 16-17 óra között hívható, egyébként pedig használja a kapcsolat gombot!
+36 30 12X XXXX
+36 30 126 1556

Sebkötözéshez kötszereket patikában vagy gyógyászati segédeszköz boltban lehet vásárolni. Kisebb sebek kötözésére alkalmasak lehetnek a gyorstapaszok, melyek benzinkutaknál, szupermarketekben, drogériákban vásárolhatók meg.

Milyen gyakran cseréljük a kötést?

A kötéscsere gyakorisága a seb tisztaságától és váladékozásának mértékétől függ. Ha nagymennyiségű váladékot termel egy seb, néhány óra alatt átázik a kötszer, sebész tanácsát kell kérni. Hosszan tartó, nagymennyiségű sebváladékozás speciális kötszert igényelhet.

Steril műtéti sebeket nem kell feleslegesen bolygatni. Ezzel csak a seb befertőződésének a kockázatát növeljük. Csak akkor kell eltávolítani a kötést, ha átnedvesedik, átázik, kellemetlen szagot áraszt vagy megfájdul, esetleg bepirosodik a seb.

Sérülés alkalmával keletkezett, de nem szennyezett sebeken elég 3-4 naponta kötést váltani.

kötéscsere

Kötéscsere

Ilyenkor óvatosan el kell távolítani a régi kötést. Ha beleragadt a kötés a sebbe csapvízzel vagy vízben oldott fertőtlenítőszeres oldattal kell leáztatni. Erre a célra pl. Bradomant vagy egyéb patikában kapható kézfertőtlenítő szert érdemes vízben feloldani, leáztatni a beszáradt váladékot, majd tiszta papír törlővel szárazra törölni a sebet.

A seb felületét povidon-jódos (pl. Betadine) oldattal kell lefertőtleníteni. Ha száraz a seb felülete szabadon lehet hagyni, ha nem kell tartani a seb szennyeződésétől. Ha esetleges szennyeződéstől óvni szeretnénk a sebet, patikában vásárolható szigetkötszerrel pl. Cosmopore vagy steril mullappal fedjük le és kötésrögzítővel lássuk el (ragtapasz, gézpólya vagy pl. Peha-haft, stb.).

Ha a seb váladékozik a mullapra vagy szigetkötszerre tegyünk povidon-jód kenőcsöt, ezzel próbálva elejét venni a kötszer sebbe való beleragadásának.

Váladékozó sebek

Váladékozó sebeken a kötést a váladékozás mértékétől függő gyakorisággal kell cserélni. Ha napjában 3-4-nél többször lenne szükség kötést cserélni, forduljon sebészhez tanácsért!

Szigetkötszerek alkalmazása gyors, praktikus. Különféle méretben kaphatók a patikákban vagy gyógyászati segédeszköz boltokban.

Fontos, hogy otthoni körülmények között is használjunk kesztyűt (nem kell sterilnek lenni).

Tekerjük le az öntapadó kötésrögzítőt vagy a ragasztót a következő módon: a hypoallergén ragasztót úgy célszerű eltávolítani, hogy egy benedvesített papírzsebkendőt végighúzunk a ragasztó tetején, így könnyen leválik a ragasztó a sebkörnyéki bőrről. Emeljük le a kötszert vagy kötszereket a sebről. 

A folyó váladéktól meg kell óvni az ágyneműt és a beteg ruházatát. Célszerű erre a célra rendszerbe helyezni olyan fehér törölközőket, betegalátétet, esetleg pelenkázáshoz használt cellulóz alátét alsó védőréteggel, amiket a kötözendő testtáj alá fektethetünk a kötéscsere idejére. Ezeket később külön könnyen fertőtleníthetjük, vagy egyszer használatos darabok esetén a kötözés után kidobhatjuk.

Beszáradt kötszer cseréje

Az elmaradt vagy kihagyott kötéscserék esetén előfordulhat, hogy a sebváladék megszárad, melynek eredményeképpen a kötszer beleragad a sebágyba. Ha fiziológiás sóoldattal (patikában kapható) megnedvesítjük a beszáradt kötszert, feltépés nélkül kerülhet le a fedőkötés.

Az elhasznált kötszert bele kell tenni egy kikészített zacskóba. 

Ezután le lehet mosni a sebkörnyéket és speciális sebtisztító spray fújható a sebágyba is. Elsősorban fiziológiás sóoldat ajánlott erre a célra. Bőr- és nyálkahártya fertőtlenítő szereket használjon.

Kerülje a klór, pl. hipoklorit oldat vagy oxidatív ágenseket tartalmazó hidrogén-peroxid tartalmú szereket. Ezeknél ugyanis megnő az ép szövet roncsolásának veszélye, illetve a gyógyuláshoz szükséges növekedési faktorok vesztésével kell számolni!

Fontos, hogy a beteg vagy az ápoló családtag semmivel ne nyúljon a sebágyba! A sebkörnyékről azonban felitathatja a lemosó fiziológiás sóoldatot. Ne dörzsölje se a sebet, se a sebkörnyéket! Ha spray-t használ a sebfertőtlenítéshez és sebkezeléshez, elmaradhat ez a mozdulat, így nincs újabb veszélynek kitéve a felület.

Lehel Doktor már Dunaharasztiban is rendel!